Odtłuszczanie zupy przed podaniem

Rosół jest jednym z najbardziej popularnych dań, zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Jednak zdarza się, że po ugotowaniu ma zbyt dużo tłuszczu na powierzchni. Istnieją skuteczne sposoby na to, jak usunąć nadmiar tłuszczu z rosołu, aby cieszyć się klarownym i smacznym wywarem.

Jak usunąć nadmiar tłuszczu z rosółu?

Wykorzystanie ręcznika papierowego do wchłonięcia tłuszczu

Jednym z prostych trików jest delikatne przyłożenie ręcznika papierowego do powierzchni rosołu. Papier pochłonie część tłuszczu, pozostawiając klarowny bulion.

Zastosowanie kostek lodu do stężenia tłuszczu na powierzchni zupy

Kostki lodu mogą być również pomocne – po wrzuceniu kilku kostek na powierzchnię zupy, tłuszcz zastyga wokół lodu i można go łatwo usunąć łyżką lub chłonnym ręcznikiem.

Schłodzenie rosółu i ścięcie zbędnego tłuszczu

Inny sposób to schłodzenie rosołu w lodówce, aby tłuszcz zaczopowany na powierzchni stwardniał. Następnie można łatwo ściąć zbędny tłuszcz przed podgrzaniem zupy do spożycia.

Odtłuszczanie zupy przed podaniem

Jak wyklarować zbyt tłusty rosół?

Klarowanie rosołu białkiem – prosty trik

Aby wyklarować silnie tłusty rosół, można dodać energicznie ubite białka jajka do ciepłego bulionu. Białka zetną się, wchłaniając nadmiar tłuszczu i pozostawiając klarowny rosół.

Wykorzystanie chłodzenia rosółu do usunięcia nadmiaru tłuszczu

Kolejnym sposobem jest chłodzenie rosołu w lodówce przez około godzinę. W tym czasie tłuszcz uniesie się na powierzchnię, co ułatwi jego ściągnięcie przed ponownym podgrzaniem zupy.

Kostki lodu jako trik do zmniejszenia tłustości zupy

Można także zastosować kostki lodu – wrzucenie kilku kostek do gotującego się rosołu dobrze pomaga w redukcji tłuszczu, który zostanie zamrożony i łatwo usunięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *